Ако бременността ме беше направила леко неуверена, то postpartum депресията ми ме събори жестоко в дълбините на себеприемането. Трудна адаптация, странно тяло, малък човек с колики и скандалната ми диета от шоколадови бонбони и луканка за цели три месеца. После се включиха като бонус проблеми със съня, тревожност, умора и не знам колко месеца крем не беше докосвал кожата ми. Така де, като поизлязох от този период на живота ми, се погледнах в огледалото и с ужас установих, че не се харесвам. Да, мантрите, че винаги трябва да се харесваме и приемаме на практика са супер, обаче на изпълнение – не. Аз просто не се побирах в кожата си. Среща с правилния човек ми помогна да поработя над тялото и хранителните си навици и лека, полека започнах да придобивам малко самочувствие. Това е периодът, в който започнах всеки ден да повтарям на приятелките ми едно и също: “искам ботокс, искам ботокс, искам ботокс”.

Бях чела някъде, че морските таралежи не оставят, дори при най-древните, най-дълголетните екземпляри не се откриват каквито и да било признаци на стареене. Таралежът, достигнал двеста години, се различава от десетгодишния само по своите по-големи размери. Той не остарява – той расте. И аз исках да стана нещо между морски таралеж и гр. София. В Япония морският таралеж е луксозен деликатес, но си казах: “айде ти си сложи ботокс, пък ще видим кога ще ядеш деликатеси в Япония”. 

Цел номер едно ми беше да си намеря лекар, защото по трасето бях изгубила контакт с моя турски такъв, а и вече имах нужда от някой, който ще е на един google maps градско разстояние. За щастие познавам човек, който ме свърза с Д-р Зарка Стойчева и отидох на skin check в клиниката на Д-р Денкова. Нещата, които си мислех, че са проблем: бръчки и петна, се оказаха лъжа. Нямах пигментация, нямах и нужда от ботокс. 

Що е то skin check? Цялостна диагностика и персонализиран план за грижа, базиран на индивидуалността на вашата кожа. Прави се с една машина (казано най-лаишки) с цел определяне на типа кожа, текущите нива на себум, пигментация, хидратация и еластичност. Абсолютният ми шок беше, че всичко това беше доста окей и единственият проблем при мен се оказа еластичността. От резките движения в килограмите и това, че все още имах доста за сваляне, за да се побера в старата си кожа, имах загуба на еластичност, както и малко работа по шията ми, който не изглеждаше окей. Един малък проблем за коригиране беше това, че имах малко мигрирал филър над устната. 

Д-р Стойчева ми каза, че не съм за ботокс.  😀

Разбира се, стотици пъти я питах дали е сигурна, но да, беше убедена даже. 

На skin check-a обсъдихме и продуктите, които ползвам, тъй като бях back in the game и успявах да ползвам SPF50+, хидратиращ продукт и РЕТИНОЛ. В това се оказах отличничка и Д-р Стойчева ми каза да продължа да правя това, което вече правех. 

И сега както ще правим като няма да е ботокс? Morpheus8: Фракционна радиочестота. Вече имах опит с процедури с радиочестота, но тази беше доста по-мощна и ефективна. В сайта на Dr Denkova Dermatology има доста подробна информация, така че разкажа как протече процедурата при мен. Тук оставям само най-важните точки:

– правим Morpheus8 на лице, шия и тялото. 

– може да се прави по всяко време от годината, без опасност от пигментация.

– фракционната радиочестота на Morpheus8 прониква до 4000 микрона, т.е. до впечатляващите 4 милиметра, като така достига до дълбоките структури на кожата и стимулира регенерацията им. 

Как протече при мен?

в очакване

Д-р Стойчева ме намаза обилно с обезболяващ крем и след около 20-30 мин започна да работи по кожата ми. Усещането е като перфорация с 24 игли, които проникват на 4 мм дълбочина. Не е много болезнено, защото самите игли изолирани в силикон. Все пак трябва да знаете, че малко боли. Работи се на различни участъци, като Д-р Стойчева определяше интензитета на проникване спрямо тях. Генерират се радиочестотни импулси с точно определена сила и доставят радиочестотна енергия на предварително избрана дълбочина от 1 до 4 милиметра. Процедурата е бърза, мисля че за около половин час бях готова, като няколко пъти правихме почивки. След процедурата кожата ми беше зачервена и известно време я третирах с възстановяващ продукт. Две седмици преди и след не се използва ретинол, пиша го като важно уточнение. Може би не бях за “пред хора” само същия ден, но от следващия почти нямаше оток и зачервяване. 

Веднага след процедурата / 3 дни след процедурата

Първи видими ефекти от процедурата видях след около две седмици. Стиснали сме си ръцете за максимален ефект да направим общо три процедури. Образуването на колаген е процес, който отнема до 6 месеца, следователно резултатите от процедурата продължават да се развиват допълнително в рамките на няколко месеца след последната сесия. Така де, вероятно лятото на 2024 ще съм подмладена с около 10 години и ще казвам, че съм набор 1998 година. 

Може да се прави по процедура на месец, не е проблем. 

Препоръчвам ли Morpheus8?

Тотално! Първо препоръчвам Д-р Стойчева, защото именно това са очакванията ми от дерматолог. Не е какво аз искам, а от както имам нужда. Разговорът не беше: искаш ботокс – правим го, а “разбирам, че искаш, но нямаш нужда от него”.  Не е на всяка цена да правим на лицето си всичко, което е модерно, всичко, което сме видели в интернет и да, може би нямаме нужда от руски устни. 

Ако все още имаме бонус няколко години – грабваме ги с две ръце и се доверяваме на специалист. Апаратните процедури са супер! Щадящи са, не променят изгледа ни, а просто ни правят по-свежи и добре изглеждащи, а ние просто искаме да оставяме достойно, без да изглеждаме като восъчни фигури от музея на Мадам Тюсо. 

Ако все пак трябва да оставя едно манифесто за финал, то би звучало така:

1. Можем да правим по себе си каквото пожелаем, но е важно да взимаме информирани решения и да работим със специалисти. Големи жени сме, спокойно можем да кажем не на поставянето на филъри в съмнителни козметични студиа. 

2. Не съдим никого, не се подиграваме на никого, но не следваме сляпо тенденции в процедурите, които виждаме в интернет. 

3. Лицето на всеки е индивидуално. Не става да се отиде със снимка на Kendall Jener и да искаме да станем същите. Работим с каквото имаме и само подобряваме вида си, но не ставаме други хора. Ние не сме холограми, нали?

4. Уважаваме хората, които си правят “разни неща” по лицето, уважаваме и хората, които борят първите признаци на стареене с натурални продукти и съставки. Важното е всяка една дама да е щастлива. Другото са подробности.

5. Моето печелившо комбо е: вода, ретинол, спорт, хранене и апаратни процедури, защото никога не е само едно нещо. 

Xoxo,

Ipsy без ботокс на 35