Истанбул е любимият ми град на света! В този пост няма да откриете никакви турстически места и забележителности, а предимно гурме туризъм.

Първо, не се опитвайте да разгледате Истанбул наведнъж, а се завръщайте при него един път в годината или на две години. Така ще го преоткривате и всеки път си набелязвайте нови райони.2

С Ицо спахме в хотел Hilton ParkSA, който се намира в района Maçka/Nişantaşı. На мен това ми е любимият район, но този път беше съобразено и с това, че бяхме на сватба в съседния хотел, който е на 3 мин. пеша. Хотелът е хубав, не много скъп, локацията е чудесна и има паркинг, където оставихме колата.

unnamed (3)

BeFunky Collage

За ден 1 си бяхме набелязали рибен ресторант в Cihangir, който е другият ми любим район в Истанбул. За да стигнем дотам минаваме през Karakoy. Препоръчвам на всички, които си падат по хипстърските местенца. Магазинчета за hand-made стоки, плочи, книжарници и малки симпатични кафенета.unnamed (2)

В Cihangir отиваме в Hayat, за който бях направила резервация предварително през инстаграм. Каквото и да изберете по тази улица, няма да сбъркате – Geyik Coffee Roastery & Cocktail Bar, İts Ok Cafe (тук пихме кафе и хапнахме десерт след вечеря, но съм си го набелязана следващия път за закуска + вътре живеят 2 страхотни мацинки).

За ден 2 си бях оставила малкото време, което имах за Nişantaşı. Препоръчвам истинска турска закуска в Bazlama Kahvalti. Тук не можете да си направите предварителна резервация, затова се нареждате на една дълга опашка и започвате търпеливо да чакате. При нас отне около 20тина минути, но си заслужаваше. Няма меню, а просто ви носят закуската, която е божествена! От време на време минава една дама, която ви носи различни видове домашни сладка, включително и домашна нутела.

macka

BeFunky Collage1Други задължителни заведения в района са: MOC Istanbul (безобразно яка кафетерия), Grandma (уникална пекарна), La Pâtisserie Lune (за макарони и други сладки), Nopa (за коктейли), kruvasanistanbul (закуска, кафе и кроасани), Sunday Coffee Bar (отново за кафе). Всички тези заведения са в една махала, която се казва Teşvikiye. Имат си инстаграм акаунт, от който си набелязвам заведения. Има още мнооооого, през които не съм минала, но планирам, защото изглеждат леко казано бомбастично.

rsz_befunky_collage2
Имах много малко време в събота, защото от 15:00 бях на фризьор и гримьор, които да ме подготвят за сватбата на една от най-добрите ми приятелки. Прическа и грим няма да ви препоръчвам, защото дотук нямах кой знае колко добър опит за споделяне. Чаках много, исках лек грим, а бях с безобразно много черно и тн. На снимките изглеждам ок, а на живо и Ицо потвърди, така че ще се опитвам да му вярвам.

rsz_befunky_collage4

Ако ще ходите на сватба в Турция е хубаво да знаете, че хората са доста официално облечени и да се запасите с хубав тоалет. Роклите са дълги, богати, с много елементи и според мен една идея ненужно лъскави за моя вкус. Подарява се злато, така че можете да купите подаръка от Истанбул и да обясните, че ще ходите на сватба, за да ви покажат въпросните парички, които се подаряват. unnamed (10)
И последно, но не на последно място по важност, е фактът, че в този град хората се грижат прекрасно за бездомните животни. Има храна, вода и къщички навсякъде. Почти във всеки магазин, заведение, а дори и фризьорски салон живее по една маца. Животните изглеждат щастливи и свободни без да бъдат обиждани, подритвани и други ужасни неща, които се случват на наша територия, за които изобщо не ми се говори даже.мацинки

Ако ще ходите към  Истанбул – пишете ми. 🙂 Винаги съм готова да отговоря на всичките ви въпроси, така че не се притеснявайте да ме попитате всичко, което ви вълнува около пътуването до Истанбул и обратно.

Ipsy