Чаках Ицо да ми ъпдейтне темата на блога около половин година. По-скоро на мен ми отне половин година да се досетя, че аз това мога да го направя и сама и така ми светна лампичката да напиша всички неща, които научих за себе си откакто станах на 30.

1. Мога да ъпдейтвам теми на блогове и изобщо да се справям сама с доста ежедневни пречки, които имам. Не държа да го правя на всяка цена сама, но когато се наложи знам, че мога. Това ми дава известна свобода и независимост. Човек трябва да има своите малки победи, било то и с теми за wordpress after all.

2. Love is a verb not a noun или колко е важно да даваш любов. През изминалите 10 години бях вманиачена да получавам любов. 20-те ми дадоха едно такова вярване, че някой е длъжен да ми дава нещо генерално. Отношенията са двустранен процес, било то с гаджета, деца, родители или приятели. Също така разбрах, че даването на любов на моменти ме прави дори по-щастлива. Да се сетиш най-накрая да звъннеш на баба си след 3 месеца и да и кажеш „пази се, моля те“ е нещо, което кара дори вътрешните ми органи да са щастливи.

3. Обичайте си приятелите, хора, но не се доверявайте на 100% на гледната им точка, защото най-често те имат само вашата, което не я прави достоверна. Нещо, на което ме научи Биби като приятел, е да търся няколко гледни точки.

4. Грешките са болезнени и понякога брутално гадни, но си остават начин да си научиш урока. О да, понякога ги повтаряш по 100 пъти докато това се случи.

5. Много е важно да имаш приятели, на които да звъннеш в 16:00 ч. следобед в събота и да им кажеш: “нагълтах се с хапчета”. Също така е много важно да имаш приятели, които да могат искрено да се зарадват на успехите ти. Оказа се, че хората, на които държиш ужасно много понякога се затрудняват да са щастливи с теб. Ако искаш да си добър приятел – научи се да обичаш приятелите си в хубаво и лошо. Приятелстовото е един неподписан брак.

6. Да казваш „не“ е точно толкова важно, колкото да казваш „да“ във всеки един аспект на живота.

7. На това ме научи Ицо: не пести пари за лицето и косата си! Благодарение на него започнах да си купувам скъпа козметика, да ходя на козметик и дерматолог. Наскоро бях на басейн и повечето жени бяха похарчили тонове пари за бански и си бяха купили най-евтината слънцезащита. Ако имаш пари за скъп бански, то по-добре ги инвестирай в слънцезащита.

8. Изобщо не е нужно да сте най-добрият готвач на света, за да се насладите на хубава храна. Не е нужно да сте най-гъвкавите в йога класа, нито най-добрата майка на света. Бъдете толкова, колкото можете. Никой не иска повече от вас. Научи се да правиш най-доброто за себе си и околните без да си създаваш излишен стрес от перфекционизма си.

9. Един от най-трудните уроци за мен беше, че хората се променят и това е онова нещо, което не можеш да спреш. Ще има такива, за които ще си струва да се бориш и такива, за които няма да се наложи.

10. Наслаждавайте се на това, което приятелите ви могат да ви предложат и знайте, че един приятел не може всичко. Ще имаш приятели за пътувания, такива, с които ходиш на театър, ще имаш приятел, на когото можеш да кажеш и най-срамните си тайни и такива, на които няма да можеш. Не искай от един човек прекалено много или повече отколкото може да предложи.

11. Бъди мил със себе си, а на онези гласове, които ти говорят в огледалото – им кажи да ходят на майната си.

12. Пазете тайните на приятелите си и никога не се занимавайте с клюки.

13. Няма такова нещо като “сигурно”, всичко се случва на всеки. Нищо не ти е гарантирано. Единственото сигурно нещо е гравитацията.

14. Тревата е най-зелена, когато я поливаш. Отнася се така и със знанията си.

15. Животът не е състезание, въпреки че ще имате такова усещане. Може да не знаете накъде да поемете, може все още да сте single… Всичко това може да се случи докато вашите приятели и познати вече имат деца, start ups и тн. Не се чувствайте виновни, не сте виновни. Някои хора имат по-дълга пролет, така че просто ѝ се насладете. Всички имаме различен тайминг на случване.

16. Ако искаш да имаш адекватно мнение, то първо се информирай. Ако обичаш не го прави от фейсбук. Намери си адекватни медии, абонирай се за нюзлетъри и за бога – чети. Trump и Brexit не са просто думи.

 17. Ще бъдеш най-секси, когато си уверена. Понякога, за да се случи това ще има период, в който ще се преструваш на такава, после ще започне да ти идва отвътре. Това не трябва да те притеснява.

18. Няма да е зле да инвестираш в гардероб за работа и извън работа. Ако искаш да получиш повишение – старай се в работата, а не в дължината на полата.

19. Градивната критика не е окончателна обратна връзка. Ще има хора, които ще ти кажат: “не ставаш затова, не ставаш за онова”. Ставаш за всичко, което си пожелаеш, но ако някой ти каже, че ще стане лесно.., не му вярвай. Имах една шефка (разказвала съм за нея Круела Девил), та тя ми беше казала, че пиша ужасно. Е Круела, не знам колко е ужасно, но има около 7000 хиляди човека, които ме четат. Няма да взема Пулицър, но ако променя поне един човешки живот, то ти си била в огромна грешка.

20. Ако искаш нещо – питай по дяволите! Ако искаш повишение? Питай. Ако искаш отпсъпка? Питай. Хората не могат да знаят какво искаш без да си кажеш. А ако случайно намерите такива, то омъжете се за тях.

21. През 20-те може би ще имаш много тежки раздели. Няма да е лесно, но със сигурност това ще те научи на това какво искаш от един мъж, и какво в никакъв случай. Може би ще те боли толкова много, че ще усещаш физическа болка, но спокойно – тялото няма памет за нея, така че ще избледнее. В 20-те може да срещнеш мъжа на живота си, може и да не го срещнеш. Както казах – тайминг. Познавам супер успешна жена на 45, която осинови две деца, а след това намери мъжа на живота си след като падна от ските си в Австрия. Тайминг.

22. Ходете редовно на мамолог и гинеколог. До 30 си намерете такива, на които имате доверие. Ще са ви нужни.

23. Излизайте и работете с по-млади хора, но никога недейте да ходите на партита с тях. Ако случайно го направите, вземете си 2 дни отпуска, защото нищо няма да помогне. П.П. Когато ходих на коледно парти с колегите ми, които са на 25 се раздадох толкова много, че в някакъв момент туърквах до Бербатов. Но пък да купонясвам с приятелите ми на моята възраст – priceless! Тази година 2 пъти едвам съм си тръгвала от Ирина и Лари.

24. Ако виждаш, че нещата с готвенето не се получават, то заложи на коктейлите. Още никъде не са ме върнали, когато кажа: “Хееей, искате ли да забъркам една кана Мохито?”.

25. Годините са само цифра. Само.

За това ще приключа до 25 и ще остана още малко в 20-те.