Мина цял месец откакто с Ир спазваме програмата за здравословно управление на теглото на аптеки SOpharmacy. Типично по момичешки сме си писали съобщения от типа на искам паста, дай ги тези коктейли, не мога, мога и искам да съм манекенка. Защото всичко, което изисква воля и отдаденост, може да е трудно и да ти създава дискомфорт. В крайна сметка не си мислите, че не искам да ям дюнер в събота вечер след парти, но си купувам оризовки. Всъщност, искам все по-рядко да ям дюнери и сладко, защото всичките ми спомени са: 1. много ми е вкусно, 2. Винаги, ама винаги ме боли корема. Нещо, което знаех, но още веднъж потвърдих за себе си е, че всичкият junk ми влияе супер зле на стомаха, защото имам колит.

Какво се случи за 1 месец?

За 1 месец съм: – 4 кг., от които 2 кг. са мазнини. Не знам за вас, но за мен това е повече от задоволителен резултат. За да разбера повече за програмата, храненето и резултатите ми, се срещнах с консултанта по хранене професор доктор Стефка Петрова, която е разработила програмата съвместно с аптеки SOpharmacy.

Проф. Петрова е водещ специалист в областта на храненето и диететиката с голям международен опит. Ръководител и участник в проучвания за здравословното хранене в България.. Човек, на когото можете да доверите всичките си притеснения за храненето и контролирането на теглото в здравословни норми.

Ето всичко, за което си поговорихме:

  1. 12 седмици са напълно достатъчни да превърнеш здравословното хранене в обичайно, да намалиш теглото си и най-важното – да го поддържаш оттук нататък. Да промениш хранителния си модел е най-трудно, но дава дългосрочни резултати. Нещо, което мога да потвърдя – не припарвам до пакетирана храна.
  2. Можем да пием по чаша вино на вечеря 3-4 пъти в седмицата. За съжаление простата статистика показва, че: 1 гр алкохол е = 7 калории и 9 грама мазнини.
  3. Това, което много ме мъчи, е желанието ми да консумирам въглехидрати след 18:30, което се оказа, че не е чак такъв проблем, но вечерята в никакъв случай не трябва да е обилна, защото натоварваме храносмилателната система.
  4. Не, че не знаем къде трупаме мазнини, но да повторим: дупе, бедра, понякога дори и бюст. При мъжете проблемата зона си остава коремът. Храните, които трябва да избягваме при мазнини в тези областти са сладкото, газираните напитки и тестото.
  5. И тук идва един от най-важните въпроси: може ли дами, които страдат от Хашимото да започнат програмата за здравословно управление на теглото? Да, но съветът на доктор Стефка Петрова е всички режимни храни, които съдържат глутен да бъдат заменени от такива, които са gluten free. Тя смята, че това допълнително ще стимулира резултатите. Аз лично съм склонна да опитам през втория месец от режима, тъй като глутенът може да предизвика стомашно-чревни нарушения при жени с автоимунни заболявания.
  6. Налага ми се да излизам супер често на вечери с приятели, на които не върви да стоя на една вода. Ако се чудите какво да хапвате, когато сте навън: на обяд може да хапвате салата или супа, но важното е вие да си овкусявате салата. Вечер: салата, риба или месо на скара, може дори нещо бобово в стил нахутени кюфтенца. Чудите се за десерта? О да, може и десерт, просто си го разделете с гадже или приятел.
  7. Кои хора имат нужда от детокс дни? Доктор Стефка Петрова каза, че в моя случай нямам нужда от детокс дни, защото резултатите ми са окей, но детокс дните не са изключени за хора, които са имали сериозни нарушения в хранителните навици. Това ще рече: големи количества месо, много мазнини и като цяло, хранене, което е натоварвало черния дроб.
  8. Емпирина ме беше помолили да питам от нейно име професорката за това колко калории дневно трябва да приемат кърмещите жени. Програмата за здравословно управление на теглото не е препоръчителна за кърмещи жени, защото калорийният дефицит може да доведе до намаляне на кърмата. Програмата може да се започне веднага след спиране на кърменето.

А колко калории трябва да се консумират от една жена, която кърми? С около 200-300 калории повече от калориите, които сте си набавяли преди да забременеете.

Миналата седмица с Ир започнахме 2рия си месец и лично аз имах спад в мотивацията, който обвързвам със започването на нова работа, което ми докара екстра стрес в ежедневието. Очакванията ми са, че този месец ще е още по-интересен, ще тествам съвета на професор доктор Стефка Петрова и ще заменя всички глутенови храни с безглутенови такива.

Напомням, че с Ир ни мерят на InBody уреда, който прави анализ на телесния състав, така знаем колко сме свалили и най-важното – какво. Дали са вода, мазнини или мускулна маса. В системата на аптеките се пази цялата ни телесна история – на колко сме стартирали и докъде сме я докарали. За мен този уред е супер важен, защото ми дава подробна статистика за състоянието на тялото ми.

Графикът за местоположението на уреда InBody се публикува в промоционалната брошура за всеки месец на аптеки SOpharmacy

И преди да ви кажа „прегръдка, Ипси“, имайте предвид, че е напълно нормално да губите мотивация, дори понякога да не виждате смисъл от всичко, което правите, но има няколко много важни неща, които не трябва да забравяте.

Не е лесно, много сме(цяла армия) и винаги можем да разчитаме на подкрепата на специалист. Ако нямате възможност да се срещнете лично с професорката, можете да се срещнете с някой от фармацевтите на SOpharmacy. Моята любимка е в аптеката им на ул. „Персенк“ 34А. Много мила и добронамерена фармацевтка, която ще ви притегли и ще ви даде съвети какво да правите с излишните килограми, мазнина или пък вода.

И хей, има ли други отслабващи? Пишете ми да си споделяме tips & tricks.

П.П. Според мен и хората около мен, изглеждам доста по-добре. Режимът някак успя да стимулира и желанието ми отново да нося къси дрехи и да се чувствам секси. Ето един кадър от instagram, за да кажете дали и вие виждате разлика. 

Прегръдка,

Ипси

View this post on Instagram

Майка ми винаги е ходила с много къси поли, защото има страхотни крака. През годините тя много ме насърчаваше да си купувам къси дрехи и да не се притеснявам от тялото си, но за съжаление колкото пъти отидех така на купон, се намираше някоя доброжелателна жена (винаги жена), която да ми каже нещо в стил “това не е ли прекалено секси?”. Няма нищо по-тъжно от жени, които не могат да приемат успехите, тялото, стила и разбиранията на друга жена. Да се научиш да разбираш другите без да ги съдиш е най-хубавото нещо, на което се научих! Защото няма как да приемеш и заобичаш себе си, ако не си в мир с околните. 👑

A post shared by Kitty From The City 🐱 (@ipsyrm) on