Аз съм от онези хора, които говорят за Берлин прекалено много. Запознавам се с нови хора и те ми казват, че слушат техно – “ооо, значи трябва да отидеш в Берлин”, обичат хубава храна – “ооо, значи трябва да отидеш в Берлин”, обичат изкуство – “ооо, значи трябва да отидеш в Берлин”. Всичко хубаво на този свят го свързвам с Берлин. Според мен всеки човек в главата си има изграден идеален свят. Берлин се доближава 8/10 точки до моя перфектен свят и не говоря само за места, храни и усещания, а за ХОРАТА. Всеки път го откривам по различен начин, намирам нови улици, галерии, заведения. Никога не си взимам карта, не следвам гидове и турове, а го откривам сама. Този път беше още по-идилистично, защото го преоткривах с приятели.

Представям ви моят мини гид за това как да оцелеете “алтернативно” в Берлин. Ще ви покажа места, заведения, графити, барове и бюти тайни как да изглеждате добре, ако не сте спали достатъчно. Няма да включа инфо само за нощия живот, защото той е много динамичен и всеки сам може да прецени колко може да понесе в Берлин. Искам да кажа само, че Берлин е техно и рейв, и спокойно можете да оставите токчетата за друга дестинация. В Берлин можете да танцувате от петък вечер до понеделник сутрин, вие сами определяте лимита си.

С какво да се придвижим:

Не съм фен на Ryan Air, но имат полет за Берлин в петък вечер. Спокойно може да се излезе от работа час по-рано и кацате в Берлин около 21:00. Ние бяхме голяма група, така че се придвижихме до хотела с Uber. Цената летище – център е приблизително по 10 евро на човек.

Вътре в града се придвижваме изцяло пеша и с колела. Този път спахме в Mitte, което е недолюбвано място от местните берлинчани, но пък супер като отправна точка. От Mitte се стига лесно до всички места в центъра без да се налага да се хваща транспорт. За всичко, което ни се струваше по-далечно използвахме колело. Най-удобните колела за скрол из Берлин са mobike, за които трябва да си изтеглите приложението им. Цената за 30 дни е 6 евро. За съжаление отнесох една глоба от 15 евро, но тя беше по моя вина.

Eat&Drink

За заведения се допитах до Дени, която живее в Берлин вече 10 год. Тя ни изпрати толкова много заведения, че буквално останаха за следващия път, което е супер, защото имаме причина връщането ни да е по-скоро.

 

  • Santa Maria

https://www.instagram.com/explore/locations/399739/santa-maria/

  • Yaam

https://www.instagram.com/yaamofficial/

  • Neue Odessa Bar
  • Factory Girl Berlin

https://www.instagram.com/factorygirlberlin/

Алтернативи турове и места:

Всеки ден в 11:00 от Starbucks на Alexanderplatz започва алтернативнияt берлински тур. Препоръчвам го за хора, които никога не са били в Берлин и това е първото им посещение. Този тур е хубав, защото ще ви даде реална представа за пулса на града, графити бандите като Berlin Kids, истории за кварталите, gentrification, как се е заформила техно културата в Берлин, как изоставена болница в момента функционира като културен център, интересни истории за стената и много други любопитни факти. П.П. Това не е тур, който минава през забележителности.

Наш алтернативен тур: каране на колело в изоставеното летище Tempelhof. Летището е далече и отидохме с колелета до там, но си струваше изживяването. Летището е затворено от 2008 г. и оттогава управниците на германската столица така и не могат да решат за какво да го използват. Според мен е въпрос на време да се превърне в арт пространство или клуб.

Книжарници:

  • Do you read me?
  • В този безистен (клини тук) също можете да откриете книжарница, музей на Anne Frank, музей на Otto Weidt и няколко симпатични бара. Още две думи за въпросния безистен, приемете го като пътуване във времето на Източна Германия. Това е единственото място в Mitte, което е запазено изцяло по модел на източния блок преди да падне стената.
  • Vinyl shop. Любимият ми е Space Hall, но има още много, за които можете да прочетете тук.

Какво взех със себе си, за да оцелея на темпото на града?

2 чифта кецове – един Nike и един Vans

MINÉRAL 89 – това е гел-буустър с концентрация на термална минерализираща вода (89%), обогатена с хиалуронова киселина. Приятели, излизахме всички вечери и тази вода буквално ни спасяваше, за да изглеждаме добре през деня. Това е продукт, който слага защитна бариера на кожата. MINÉRAL 89 съдържа 15 минерала и хиалуроновата киселина, които спомагат кожата да бъде по-устойчива на външни агресори и я хидратират.

В нашия случай я ползвахме буквално всички (да, и момчетата). Може спокойно да се нанася преди фон дьо тен. Консистенцията е супер! Не е мазно, не лепне и не оставя никакви следи. Също така е в удобна за път опаковка от 50 мл., които можеш да вземеш и в ръчния си багаж.

Може да се нанася и на околоочния контур, което ми спести още едно носене на крем.

Dior фон дьо тен – бях си взела любимият Nude Air серум, който се нанася супер лесно и прави кожата сууупер сияна. Освен него бях взела и тестер от Sephora на новият фон дьо тен на Dior, който също много ми хареса и може би следващият път ще си купя от него.

Маска за сън, която е много важна, защото лятото в Берлин се светва малко преди 04:00, което прави съня невъзможен за мен. Тази лисичка ми е подарък от колежките ми от FD и е от Sephora.

Предният път, когато пътувах, парфюмът ми се разля в несесера. Първо, страдах адски много, после всичко миришеше с месеци и разбира се, трябваше да купувам нов парфюм. Този път реших да си купя един от малките Zara парфюми, които продават на касата. Ето това беше грешка. Още първата вечер реших, че не ми харесва, но някак щях да го преживея. По-големият проблем беше, че спираше да мирише в момента, в който излезех от хотела.


А най-важното, което взех със себе си, бяха приятелите ми. <3 Благодаря ви, че се вързахте на всичките ми щури идеи, че ходихме по гетата, висяхме по 3 ч. на опашка за клуб, ходихме по магазини 18+, пихме просеко по всяко време на денонощието, ядохме на полянката в Tiergarten, смяхме се докато ни заболи стомаха, падахме от колелата, напихме се на стъпалата на Konzerthaus, карахме колела в 02:00, попаднахме на уличен бой, вървяхме по въже, отваряхме вино с химикал и през цялото това време… с нас имаше бебе. Ирма, ти си герой! Чакаме да пораснеш и да не забравиш къде сме те водили.

Ипси