В последните няколко дни в социалните мрежи циркулира една публикация, на която една до друга са поставени Kendall Jenner и Alyssa Carson, a посланието разбира се, гласи следното:

„Преди няколко дни снимката по бански на американския модел Кендъл Дженър стана доста популярна, показвайки какво е идеалното тяло на жената. Вдясно е снимка на Алиса Карсън, 19-годишната астронавтка, която стана най-младият човек в историята, преминал всички аерокосмически тестове на НАСА и който сега се готви да бъде първият човек, пътувал до Марс.
 
Не е трудно да се определи коя от двете е по-популярна и почитана в световен мащаб, но тази ситуация ни показва необикновена стойност, която обществото придава на преувеличени стереотипи за красота. Докато много жени всеки ден се борят да принадлежат на позиции и професии, исторически доминирани от мъжете, обществото продължава да насърчава повърхностните жени.
 
Нека спрем да създаваме пластмасови идоли, които продават своите продукти за сметка на комплексите на други хора. Животът е твърде кратък, за да се молим да бъдем приети от хора, измамени от много-милиардната козметична индустрия.“
@rozalinaburkova 🐎 commissioned by @fineacts

Да бе, окей, но защо ги сравянваме? Това е грешка, която и аз съм допускала в миналото и да, този текст звучи супер феминистко-популистки, но само на първо четене. Знаете ли какво виждам аз? Две жени, които са решили да бъдат каквито си поискат. Защо е все така трудно да отвоюваме правото си на избор? Как пък веднъж не сложиха един до друг Anthony Joshua & Barack Obama с текст: „Единият беше президент на Щатите, а другият е пластмасов и го бият в главата.“ Ако искаш да си секси, ако искаш да си лекар, ако искаш да летиш в Космоса, ако искаш да работиш в НАСА или просто да продаваш бельо – just do it. Не може през 2021-а да продължаваме да се обясняваме или някой да ни сочи с пръст, защото сме твърде секси и хей, някой щял да се възбуди или депресира. 

Плюс, причинно-следствената връзка хубава, секси жени = повърхностна. Нека си представим какво означава да бъдеш модел на бельо – караш на спанак, маруля, тренираш по няколко пъти на ден, може би понякога изпадаш и в крайности, но това е твоят избор. Може би имаш хубав ген (каквото и да значи това, аз лично нямам идея, защото не съм се сблъсквала челно с този ген, за който говорят), но да, има дами с чуден ген и такива с по-бавен метаболизъм. Не можем ли просто да се зарадваме на успехите на жените във всички области? Кога пък някой ни е обещал да сме еднакви и по калъп. 

 
@rozalinaburkova
 • “това не е женска професия”
 • “за какво й е конструктор?”
 • “късите прически на са за момичета”
 • “като момче си с тази коса”
 • “търсиш си го така облечена”
 • “така не си секси”
 • “панталоните ти са мъжки” 
 • “няма да те повишим, защото искаме мъж на тази позиция” (казвали са ми го лично)
 • “черното поло е само за Steve Jobs”
 • “жените трябва да са облечени в рокли”

Айде стига сте ни слагали една до друга на снимки и да казвате, че едната не става, защото не е в костюм на НАСА. 

Март месец е, няма да чуете нищо ново, но трябва да си напомняме за какво се борим и отстояваме каузите си. Не просто така добре познатото #girlpower, a онези до болка заучени фрази, епитети и рамки, в които ни поставят. Дрехите, по които ни посрещат, позициите, които ни определят, цветовете, които ни описват. И бялата тениска е секси, ако ти се чувстваш така в нея, късата пола е точно толкова къса, колкото на теб ти харесва, да, бюстът ти е голям и е трудно да го скриеш в sweatshirt, a и ти не харесваш такива дрехи.
 

 Искам да разкажа и за няколко жени, които следих с голям интерес или научих за тях през 2020:

Alexandria Ocasio-Cortez – за живота от Бронкс до Конгреса. Най-младата за всички времена конгресменка в САЩ и първата социалистка в американския Конгрес. Навършва 29 години броени месеци преди да се закълне като член на Камарата на представителите (Долната камара на Конгреса). И само допреди малко повече от година е работила като барманка. Има страхотен филм за нея в Netflix и още 3 дами, които се кандидатират за междинните избори в Щатите. Документалният филм се казва Knock Down the House и е страхотен!

 
За пръв път в историята две жени си поделиха Нобеловата награда по химия за 2020 г. за “пренаписването на кода на живота”. Тя се подели между две жени – французойката Емануел Шарпентие и американката Дженифер Даудна, за развиването на метод за редакция на гените.

Ралица Тодорова получи престижната награда “Млади таланти на Франция” за жени в науката от фондация L’Oreal и ЮНЕСКО. Тя е отличена в категория “Медицина” за изследванията ѝ в областта на мозъка и формирането и консолидирането на спомени. Обект на нейната работа е реактивирането на спомените по време на съня.

 
Боряна Джамбазова, която е част от екипа на New York Times, спечели наградата Пулицър за международна журналистика на 4-ти май.

Американското списание “Time”, което ежегодно избира „Личност на годината“, през тази година създаде нова категория „Дете на годината“. Това е 15-годишната изследователка в областта на високите технологии Gitanjali Rao. Тя не само изследва научни инструменти като изкуствен интелект и технологии за откриване на въглеродни нанотръби, но и ги използва за решаване на проблеми в ежедневието, като тормоз по интернет и замърсяване на водата.

 
Освен всички тези дами със забележителни успехи, то имаше и жени, които ме вдъхновяваха на дневна база, та дори и от социалните мрежи. Покрай Kendall Jenner и генерално целият клан Kardashians се мотивирах да тренирам, Hailey Bieber беше като учебник по стил, моя приятелка си купи къща в Родопите и заживя там, Ивана Александрова разказа най-личната си история в YouTube и всички вкупом плакахме с нея, много български жени напуснаха работата от 09:00 до 18:00 ч. и започнаха свои бизнеси.

 
Who run the World?

 
Жената от магазина, която ти продава най-вкусните домати, ватманката на трамвай 5, двете жени с Нобелова награда по химия, Kendall Jenner, Alyssa Carson, добрата колежка от работа, гинеколожката ти, майка ти, баба ти, сестра ти, най-добрата ти приятелка, та ако щеш и онази мацка, която не харесваш. Аз просто искам свобода за всички момичета по света, а пък нека е утопия, то и Нарния беше ама вижте какво стана.

През месец март ще отделяме по 2 лв. от всяка кутия Kitty talks, а събраните средства ще бъдат удвоени от Fashion Days. 
С финалната сума ще подкрепим Български фонд за жените (БФЖ) / Bulgarian Fund for Women (BFW).
 • Повече за БФЖ можете да натиснете тук: клик
 • Fashion Days също са на клик разстояние: тук